Από τις λεγόμενες Η.Π.Α. για τις 25 Ιουλίου: Διεθνές κάλεσμα για μια ημέρα δράσεων σε αλληλεγγύη με το Πόρτλαντ και κατά της εισβολής των ομοσπονδιακών δυνάμεων καταστολής. Παραθέτουμε και μια γενικότερη ενημέρωση για την εξελισσόμενη εξέγερση.

Καθώς η εξέγερση ενάντια στη λευκή υπεροχή καταπνίγεται από ειδήσεις για τον κορονοΐό στα μέσα ενημέρωσης στις Η.Π.Α., οι φιλελέδες εξακολουθούν να προσπαθούν να τη βάλουν στα καλούπια τους και το αμερικάνικο κράτος συνεχίζει την καταστολή της…

Αναρχικοί, υπέρμαχοι για την κατάργηση της δουλείας και γενικότερα δυσαρεστημένοι άνθρωποι έχουν, με θάρρος, καταλάβει τους δρόμους του Πόρτλαντ για πάνω από 50 συνεχείς ημέρες. Σημαντικός αριθμός ατόμων κατά μήκος των Η.Π.Α. αντιμετωπίζει αρκετές κατηγορίες για κακουργήματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περισσότερα από 10 χρόνια φυλάκισης, ενώ η καμπάνια τρομοκράτησης και καταστολής από το FBI και τον Trump είναι μόνο στην αρχή της.

Σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για τα άτομα που αναγνωρίζονται από το κράτος και τα μέσα ενημέρωσής του ως ηγέτες ενός κινήματος. Κι αυτό, γιατί πάντα προσπαθούν να ανακηρύξουν έναν ηγέτη σε κάθε κίνημα, προκειμένου να δημιουργήσουν μια αφήγηση, να βρουν έναν τρόπο να διαπραγματευτούν με το κίνημα, να εδραιώσουν την καταστολή του και να το αλλοιώσουν, ώστε να είναι πιο διαχειρίσιμο από το σύστημα. Αυτή την στιγμή, καθώς η αποκεντρωμένη φύση του κινήματος Black Lives Matter περιπλέκει την κρατική στρατηγική για την καταστολή και τη δαιμονοποίηση του, η κυβέρνηση των Η.Π.Α. (παρόμοια με τον μακαρθισμό που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) κήρυξε τους αναρχικούς ως «Νο.1 δημόσιο κίνδυνο».

Το Πόρτλαντ είναι η αρχή ενός ευρύτερου πειράματος σε ένα νέο επίπεδο δημόσιας καταστολής και ωμού φασισμού από τον Trump και τα τσιράκια του, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρωτόγνωρες φυλακίσεις ατόμων που είτε συμμετέχουν, είτε είναι προσκείμενα στο αναρχικό κίνημα στις Η.Π.Α.

Παρόλα αυτά, τα άτομα στους δρόμους του Πόρτλαντ και στις υπόλοιπες πολιτείες εξακολουθούν να επιδεικνύουν θάρρος. Ενώ ο δήμαρχος και ο κυβερνήτης (δύο φιλελεύθεροι πολιτικοί που ανησυχούν για τις ψήφους των ψηφοφόρων τους) ζήτησαν από την αστυνομία του Πόρτλαντ να δρα με αυτοσυγκράτηση στις διαδηλώσεις (στις «ειρηνικές διαδηλώσεις», φυσικά), ο Trump έχει χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς μπάτσους που δεν φέρουν διακριτικά από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και την Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των Η.Π.Α. για να βαράνε, να επιτίθενται και να συλλαμβάνουν «βίαιους αναρχικούς», εάν οι τοπικοί μπάτσοι δεν το κάνουν.

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ένας άνδρας πυροβολήθηκε από ομοσπονδιακό μπάτσο με “impact munition” *, επειδή έπαιζε μουσική σε ένα ηχείο (είναι ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, κι εδώ βλέπουμε το βίντεο που δείχνει την επίθεση). Να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 10 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από επιθέσεις φασιστών και μπάτσων στα Black Lives Matter κινήματα από τη μέρα δολοφονίας του George Floyd. Ως απάντηση σε αυτό το συμβάν, κόσμος πυρπόλησε αυτή την εβδομάδα το κτίριο της Ένωσης Αστυνομικών στο Πόρτλαντ. Οι κίνδυνοι που περικλείονται στις επαναστατικές δράσεις σε αυτό το μέρος του πλανήτη είναι τρομακτικοί και δε γίνεται παρά να νιώσει κάποιος έναν ταπεινό σεβασμό για όσους συνεχίζουν να μάχονται παρόλα τα εμπόδια.

Η εξέγερση συνεχίζεται αυτή την στιγμή στην «κοιλιά του τέρατος» . Παρά τον κορονοΐό, παρά το κράτος και παρά τα εμπόδια, οι δράσεις και η θέληση των εξεγερμένων στο Πόρτλαντ πρέπει να αναγνωριστούν από όλους τους αλληλέγγυους. Να αναγνωριστούν για αυτούς που “το λέει η καρδιά τους”, που κυριολεκτικά ρισκάρουν και συμμετέχουν σε αυτό τον ιστορικό αγώνα.

Όσο γράφεται το παρόν, ο Trump ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να στείλει ομοσπονδιακούς μπάτσους σε «Νέα Υόρκη, Σικάγο, Φιλαδέλφεια, Ντιτρόιτ, Βαλτιμόρη, Όκλαντ και άλλες πόλεις για να διαχειριστούν τις αναταραχές». Αυτές οι περιοχές είναι γνωστές για τα περίφημα επαναστατικά κινήματά τους. Ο Trump θέλει να διευρύνει το φάσμα της καμπάνιας της βίαιης καταστολής ενάντια σε ό,τι κλονίζει το φασιστικό του καθεστώς.

Παρακάτω παρατίθεται ένα κάλεσμα από την ομάδα Youth Liberation Front για διεθνή αλληλεγγύη προς τους δρόμους του Πόρτλαντ και κατά της εισβολής των ομοσπονδιακών δυνάμεων καταστολής αλλά και την ευρύτερη εξέγερση ενάντια στη λευκή υπεροχή στις Η.Π.Α., στις 25 Ιουλίου: 

July 25th: Call For A Day Of Action In Solidarity With Portland & Against The Federal Invasion

Από τις Η.Π.Α. ως την Ελλάδα, “ακόμα κι αν δε νικήσουμε ποτέ, θα πολεμάμε πάντα μέχρι να αναπνέουμε όλοι/ες ελεύθερα”.

Υψωμένες γροθιές προς όλες τις αγωνιζόμενες ψυχές και μια αγκαλιά για την αλληλεγγύη σας, συντρόφια. Η σκέψη μας είναι εκεί όπου οι αγώνες μας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς συναντιούνται.

Αναρχικοί/ές, Ραδιοφράγματα

*impact munition: παρόμοιο με πλαστική σφαίρα που μπορεί να προκαλέσει μώλωπες και κατάγματα, αλλά μπορεί να προκαλέσει και θάνατο, εάν η ρίψη γίνει στο κεφάλι.