Η Breonna Taylor, διασώστρια του αντίστοιχου εκεί ΕΚΑΒ, κοιμάται στο κρεβάτι της τον Μάρτιο στο Louisville του Kentucky. Χωρίς καμία προειδοποίηση, μπάτσοι κάνουν έφοδο στο διαμέρισμα της κατά λάθος. Ο πρώην της, χρησιμοποιούσε τη διεύθυνσή της ως δική του και καταζητείτο, ωστόσο δεν έμενε πια μαζί της. Ο νυν φίλος της πυροβόλησε τους μπάτσους σε αυτοάμυνα, χωρίς να ξέρει ότι είναι αστυνομικοί, καθώς εισέβαλαν στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια της νύχτας, χωρίς προειδοποίηση και διακριτικά. Όχι πως έχει σημασία δηλαδή, αλλά αυτά είναι τα γεγονότα.

Ένας από τους μπάτσους τραυματίστηκε, ενώ η Breonna πυροβολήθηκε στο κρεβάτι της τουλάχιστον πέντε φορές. Δεν είναι κάτι πρωτοφανές, αλλά η Breonna είχε την “τύχη” τα μέσα να προβάλουν τον θάνατό της, ίσως γιατί ήταν EKABίτισα στον καιρό του κορονοϊού και ο θάνατός της έλαβε χώρα λίγο πριν την παγκόσμια κατακραυγή για τον θάνατο του George Floyd από τους δολοφόνους της αστυνομίας. Διαφορετικά, μπορεί το αγόρι της να ήταν φυλακή και να είχε ξεχαστεί.

Αυτή τη βδομάδα, μετά από μήνες προσμονής και ελπίδας του αμερικανικού φιλελεύθερου, αριστερού κατεστημένου, για την απονομή “δικαιοσύνης” – από τους ίδιους μηχανισμούς που επιβάλλουν την αδικία, οι ένορκοι αποφάσισαν δημόσια να απορρίψουν τις κατηγορίες εναντίων των δύο εκ των τριών μπάτσων. Οι σφαίρες του τρίτου, δεν πέτυχαν την Breonna, αλλά εξοστρακίστηκαν στο διαμέρισμα του γείτονα (που ήταν λευκός).

Δεν περιμένουμε τίποτα από τις εκκλήσεις των φιλελευθέρων για εσωτερικό έλεγχο της αστυνομίας. Πριν από την δικαστική αυτή απόφαση, ένας από τους μπάτσους έγραψε ένα email στο οποίο ισχυρίζεται πως, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, αυτοί που διαμαρτύρονται για την μνήμη της Breonna είναι “εγκληματίες” και “ζώα”, η αστυνομία απλά μάχεται ενάντια στο κακό.

Ε λοιπόν τα τσουτσέκια με τα μπλε στα οποία αναφέρεται, είναι κακούργοι.

Τεράστιες διαδηλώσεις και συγκρούσεις ξέσπασαν στο Louisville, το Portland, τη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις κατά μήκος των ΗΠΑ μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας. Μια ευρύτατη κλιμάκωση της αντίστασης λαμβάνει χώρα στους δρόμους, σε πλήρη ευθυγράμμιση με την οργή που προκάλεσε η αθώωση των δολοφόνων. Η πίστη στις ψευδείς υποσχέσεις της “Δικαιοσύνης” εξαφανίζεται, καθώς όσοι κατεβαίνουν στο δρόμο συνεχώς ριζοσπαστικοποιούνται.

Αυτό συμβαίνει καθημερινά πια στις ΗΠΑ. Τίποτα το καινούργιο.

Πριν δέκα χρόνια, τον Μάιο του 2010 στο Detroit, μπάτσοι εισέβαλαν στο λάθος σπίτι γιατί μπέρδεψαν τη διεύθυνση. Γύριζαν τότε ένα reality για τους μπάτσους στο Detroit. Οι αστυνομικοί τραυμάτισαν θανάσιμα την Aiyana Jones, ένα κορίτσι 7 χρονών. Πέταξαν στο διαμέρισμα μια χειροβομβίδα κρότου-λάμψης, που έβαλε φωτιά στη κουβέρτα της και την πυροβόλησαν. Στη συνέχεια πλάκωσαν στο ξύλο τη γιαγιά της, που ήταν σε κατάσταση σοκ και ανάγκασαν το τηλεοπτικό συνεργείο να παραδώσει το υλικό. Εκείνη την εποχή, η υπόθεση έμεινε στα αζήτητα, καθώς το κίνημα του Black Lives Matter δεν είχε κάνει ακόμη την εμφάνιση του. Στον μπάτσο-δολοφόνο δεν απαγγέλθηκαν ποτέ κατηγορίες.

Η Breonna δολοφονήθηκε στο σπίτι της, επί προεδρίας Trump. Η Aiyana δολοφονήθηκε στο σπίτι της, επί προεδρίας Obama. Ο συστημικός ρατσισμός και η λευκή ανωτερότητα, καθώς και η επιβολή τους από την αστυνομία είναι όσο “αμερικάνικα γίνεται”. Η οργή στις ΗΠΑ κλιμακώνεται και όσοι διαμαρτύρονται στο δρόμο, απειλούνται από τις σφαίρες των μπάτσων και των φασιστών συμμάχων τους. Η οργή στις ΗΠΑ, δείχνει το κουράγιο και το πάθος για την ελευθερία που η κρατική καταστολή απειλεί. Πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη προς αυτούς τους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια σε ένα από τα πιο καταπιεστικά κράτη του κόσμου. Δεν φτάνει να τασσόμαστε εναντία στο ρατσισμό, πρέπει να είμαστε αντιρατσιστές. Μακάρι η μνήμη της Breonna να διατηρηθεί στις μάχες στους δρόμους, στην αλληλεγγύη χωρίς σύνορα και στην αντίσταση στα αποβράσματα με τις μπλε στολές, που διαιωνίζουν την μιζέρια των έγχρωμων, των μεταναστών, των ιθαγενών και όλων όσοι θεωρούνται κατώτεροι από τη μάστιγα της “λευκής ανωτερότητας”.

Η ανακοίνωση της μη απαγγελίας κατηγοριών προς τους μπάτσους, έγινε από ένα μαύρο εισαγγελέα. Αποφασίσαμε να συνοδεύσουμε το κείμενο με ένα λόγο της Tamika Mallory, μιας ακτιβίστριας του BLM σχετικά με την απόφαση. Παρότι κάποιοι μαύροι άνδρες προβάλλονται ως παραδείγματα από το κατεστημένο, αποκλειστικά για το θεαθήναι επειδή βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας, το σύστημα θα βασίζεται πάντα στην ευρωπαϊκή αποικιοκρατία που αναπαράγεται από τη θεσμική λευκή ανωτερότητα.

Θάνατος στο ρατσισμό.

Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία.