Γεννημένος στις 24 Ιανουαρίου 1986 στο Ιρκούτσκ, πέθανε στη 1 Σεπτεμβρίου 2020 στη Μόσχα. Αναρχικός, πρώην πολιτικός κρατούμενος και αντιφασίστας. Από το περασμένο Σάββατο βρισκόταν σε κώμα μετά από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές βλάβες που υπέστη κατά τη διάρκεια επίθεσης που δέχτηκε κοντά στο μετρό της Μόσχας. Όλες αυτές τις μέρες, συγγενείς και φίλοι του Αλεξέι μάζευαν χρήματα για τη θεραπεία του. Τώρα θα μαζέψουν χρήματα για να υποστηρίξουν τη μαμά του.

Ο γνωστός εκεί με το ψευδώνυμο Σωκράτης ανήκε σε εκείνο τον μικρό κύκλο σπάνιων ανθρώπων με αυθεντικά συναισθήματα και ζωντάνια. Μεταξύ εκείνων που σκέφτονται και κινούνται γρήγορα, όπως επιβάλλεται σε έναν πόλεμο, ήταν μια ποιητική ψυχή, ένας άνθρωπος έτοιμος να ακούσει προσεκτικά, να σκεφτεί τι είπαν οι άλλοι, να ανταποκριθεί στον πόνο του άλλου (λόγια συντρόφου του).

Σε γράμμα που είχε λάβει πρόσφατα από τον Αναρχικό Μαύρο Σταυρό Ν.Υ., είχε απαντήσει – μεταξύ άλλων: “Δεν περίμενα πως θα ενδιαφερόσασταν για την τύχη μου. Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλος τρόπος για κανέναν μας. Είμαστε όλοι ενωμένοι κι αυτό είναι κάτι που έχουμε κοινό, όπου κι αν ζούμε.”

Rest In Power, Alexei “Socrates” Sutuga!