Οκτώβριος 2020: Με αφορμή τους θανάτους και τις από ανθρώπινο χέρι ασθένειες ελαφιών στην Πάρνηθα. Η διαφορά του τουρισμού με το/ην ταξίδι/εξερεύνηση.

Ο/Η τουρίστας είναι αλλοτριωμένος/η από τον τεχνο-βιομηχανικό πολιτισμό και αποκομμένος από τη φύση και το όλον. Θεωρεί πως το προνόμιό του να πηγαίνει, όπου μπορεί/θέλει σημαίνει αυτόματα την εκμετάλλευση και καταπάτηση των συστατικών του χώρου. Νομίζει πως μπορεί να βάζει χέρι στα πάντα, αφού οι υπηρεσίες/δυνατότητες του παρέχονται ελεύθερα, αφού πάντα έχει δίκιο ή δεν ήξερε. Είναι μια πεποίθηση που υπερβαίνει τα δικαιώματα των άλλων. Όλα είναι εμπόρευμα. Αγοράζει εμπειρία για να την εξαργυρώσει σε θαυμασμό για τα κατορθώματά του. Τις περισσότερες φορές δεν ψάχνει, του υποδεικνύουν. Όσα πράττει είναι χαριτωμενιές για να θρέψει την ανάγκη του να απολαύσει, να ζήσει τον ολοκληρωτικό μύθο. Κάνει πως θαυμάζει, βγάζει φωτογραφίες/βίντεο (ανθρώπων να πατούν άλλα έμβια όντα τις περισσότερες φορές), βάζει ψευτο-εμπνευσμένες λεζάντες κι έτσι έχει κατακτήσει αυτό που επισκέφτηκε, θα έχει να λέει ιστορίες για να υπάρχει σε συζητήσεις μπας και νιώσει καλύτερα μεταξύ των πολιτισμένων. Είναι οι “αθώοι πολέμιες” της ζωής.

Ο/Η ταξιδιώτης – εξερευνήτρια γνωρίζει πως είναι κομμάτι του όλον. Πως το όλον προηγείται του εαυτού του, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έξω ή χωρίς (από) αυτό. Αντι-μάχεται τις διαδεδομένες κοινωνικές νόρμες για το όλον προσπαθώντας να συμπορευτεί μαζί του, να το αφήσει να τον/ην αγκαλιάσει. Έπειτα, προσπαθεί να το προστατέψει. Θαυμάζει πηγαία το μεγαλείο της μάνας γης κι αφουγκράζεται τις ανάγκες των συγγενικών/αδερφικών του ειδών. Ψάχνει συνεχώς προκειμένου να γνωρίζει, ξέρει πως τίποτα δεν του ανήκει και πως δεν μπορεί να επεμβαίνει/παρεμβαίνει κατά το δοκούν. Αναγνωρίζει την σημαντικότητα των φυσικών ισορροπιών. Παίζει μεταξύ γνωστού κι αγνώστου, σκέφτεται πριν απλώσει το χέρι του στο πεδίο, παρατηρεί και βλέπει πρώτα με την ψυχή κι έπειτα με τα μάτια. Κάθε αίσθησή του ενώνεται με την επιθυμία του να γίνει ένα μαζί του. Βγάζει φωτογραφίες/βίντεο για να τις κρατήσει ως φυλαχτά ή να τις μοιραστεί για ανιδιοτελείς σκοπούς. Απεχθάνεται την εμπορευματοποίηση των φυσικών σπιτιών του. Πολλές φορές δε μαρτυρά ή μαρτυρά επιλεκτικά τα ευρήματα ή νέα καταφύγια. Είναι οι σύντροφοι/ισσες στον αγώνα για τη ζωή.

Για την ολική απελευθέρωση.

Ραδιοφράγματα